- Rindals fiskemuligheter er en ukjent perle

02.07.2021

Tekst: Mari Mauset
Foto: Mari Mauset/Privat

Fiske og friluftsliv er noe som ofte går hånd i hånd. Folk reiser gjerne langt og lenge med fiskestang for å prøve lykken i landskjente ferskvann og elver. Men er du heldig og bor i Rindal, trenger du ikke dra så veldig langt for å kunne oppleve både elv og fjell som byr på eventyrlige fiskeopplevelser for både store og små.

Rekruttering av fremtidens fiskeentusiaster

I Rindal finner vi Rinna, som er en viktig del av Surnavassdraget. Denne elva er full av liv, og det finnes mange fine høler her som er ypperlige for blant annet bading, men ikke minst fiske. Perfekt for foreldre som ønsker å videreføre fiskegleden til sine barn.

Kristin Aasgård Langli og Jon Langli er bosatt oppi Langlia sammen med barna Ola og Søgni. Foreldrene har begge vokst opp med å drive stetfiske i ung alder, noe som har vært med og lagt grunnlaget for en livslang naturglede. Denne gleden vil de også gi sine egne barn.

Kristin kan fortelle at det er fint å kunne lære barna om fisking, så de tar mer enn gjerne turen til Rinna for å la ungene prøve fiskelykken. Er de heldige og får fisk, tar de seg tid til å lære om fiskens anatomi og studerer de forskjellige organene sammen med barna.

- Det er veldig gøy og berikende å ta med barna på fisketur. Dra på land ørret, bære de hjem på pinne og steke dem til lunsj eller kveldsmat. Det er utrolig artig å videreføre disse opplevelsene til våre barn, som vi selv har vært med på og lært fra vi var små, sier hun.

Sønnen, Ola, synes det er kjempestas å kunne dra på fisketur. På spørsmål om hva han liker best med å fiske, nølte han ikke:

- Å få fisk.

Forholdet og interessen til natur og friluftsliv starter gjerne i ung alder, og de som er heldige å få vokse opp på en plass som Rindal har alle forutsetninger til å oppdage gleden og verdien av naturen rett utenfor døren.

- Det trenger ikke være noen stor tilstelning

Rindal kan også by på laksefiske. Surnavassdraget starter her. Et stykke ut i laksefiskesesogen, og særlig i perioder med mye nedbør, er det gode muligheter for å få laks på kroken, også så langt opp i vassdraget.

Erik og Rune med flott fangst fra i fjor. Foto: Privat
Erik og Rune med flott fangst fra i fjor. Foto: Privat

Rune Fosseide, Erik Landsem og Geir Ove Lo driver både jakt og fiske, og tar seg mer en gjerne turer til elvebredden for å slå av en time eller to under laksefiskesesongen. De ser stort på å kunne utnytte ressursene naturen kan by på, og det å ha mulighet til å fiske i elva synes de er verd prisen det koster.

De forteller at de kan tenke seg at mange har en litt stereotypisk oppfatning av hva laksefiske er. De fleste ser ofte for seg dyre vadere, fluefiskestang og lange dager i elva med konstant fisking. Drømmescenario for noen, men ikke for alle. Derfor vil de gjerne understreke at når en er så heldig å ha ei lakseførende elv i nærområde, trenger man ikke lage noen kjempesak ut av å ta seg en tur for å slenge noen kast.

- Elva er veldig lett tilgjengelig. Det trenger ikke være noen stor tilstelning for å ta en snartur ned til elvebredden alene eller sammen med noen venner for å prøve fiskelykken, sier Erik.

Laksefiske er ikke bare noe for de med det nyeste og dyreste fiskeutstyret og mye fritid. Surnavassdraget er en forholdsvis rimelig elv å fiske i sammenlignet med andre lakseførende vassdrag. Mange synes det kan være terapeutisk å stå i eller ved elva og fundere over livet samtidig som man fisker. Andre finner stor glede i å gjøre det sammen med venner som en sosial happening.

- Prefekt til å steke på pannen


Om du foretrekker fjellfiske fremfor elv, er Rørvatnet i Rørdalen et flott alternativ. Rundt Rørvatnet finner vi hyttefelt. Lars Leth- Olsen og Hege Bakke er to som er heldige og har hytte her. Begge er ivrige fiskere, og tar seg turer i båt med oter eller stang når de ellers er på hyttetur.

- Mesteparten av fisken her er perfekt til å steke på pannen, rundt 300-600 gram, men det er også tatt ørret opp mot 1.5 kg her, sier Lars.

Paret tilbringer stort sett hele sommeren her, og anbefaler fiske både i Rørvatnet, men også i de noe mindre vannene rundt, som Langvatnet, hvor ørreten ofte er noe større. Igltjønna i Rindal sentrum kan også friste med fisk. Ved Rørvatnet er det også fint å drive isfiske.

- I Rørvatnet opplever vi å få fisk nesten hver gang vi prøver, men vi får også napp i vannene rundt. Rindals fiskemuligheter er en ukjent perle, konkluderer Lars.

Paret kan fortelle at de ikke ser så mange andre enn hyttefolk som fisker. Men veien inn til Rørvatnet er fin, og det er uproblematisk å komme seg ned til vannkanten. Med et fiskekort og en slukstang kan vannet by på en flott opplevelse.

Informasjon og regler for fiske i Rindal


Nå er det ikke slik at du bare kan ta med deg fiskestangen å begynne å fiske uten videre. Her finner du litt informasjon om hvordan du skal gå frem med å få tilgang til Rindals mange fiskemuligheter.

Om du ønsker å prøve fiskelykken i elva, må du først huske at du må betale Fiskeravgiften til staten. Dette kan du gjøre her. Dersom du bare ønsker å fiske i fjellvann, eller er under 18 år, trenger du ikke betale denne avgiften.

Du må i tillegg skaffe deg Surnakortet. Ved kjøp av Surnakortet blir du registrert som fisker i vassdraget gjennom sesongen. I tillegg må du også kjøpe døgn-/uke- eller sesongkort for det valdet du ønsker å fiske i. Prisene på valdene varierer. Informasjon om både kjøp av Surnakortet, fiskekort, tips om overnatting og generelle regler finner du på nettsiden elveguiden. Her skal du også rapportere all fangst du skulle være heldig å få i elva.

Ønsker du å drive fjellfiske må du skaffe deg fiskekort. Dette kortet gir deg tilgang på å fiske i flere vann, både de som ligger langs med veiene og de i høyfjellet. Dette kortet er et samarbeidskort for de fleste grunneierlagene i Rindal kommune. Du velger selv om du vil ha døgnkort, 3-dagerskort eller sesongkort. Alle barn under 16 år fisker gratis.

Fjellfiske i Rindal kan by på både ørret og røye. Fiskekortet gjelder for håndsnøre-, stang- og oterfiske. Du kan kjøpe fiskekortet både hos enkelte butikker i Rindal, via SMS eller på inatur sine nettsider. Her finner du utdypet informasjon om det du skulle trenge før du tar med fiskestanga for å prøve fiskelykken.

Til slutt må det sies at det å få fisk på fisketur er en bonus, men uansett må du ta deg tid til å nyte (na)turen og skitt fiske!