Stortrivdes som "høttrindaling" - flyttet firmaet sitt til Rindal

15.02.2020
 Solgardiner-gründer Thomas Andersen.
Solgardiner-gründer Thomas Andersen.

Satser på samarbeid og kvalitet

Tekst: Sigrid Skjølsvold. Foto: Eli Solvik

Høttrindalingen Thomas Andersen har flyttet firmaet sitt, Solgardiner, til Rindal. Han har merket seg at bedrifter i Rindal er kjent for varer av god kvalitet og godt lokalt samarbeid, som han gjerne vil bli en del av. Nå åpner han visningsrom i Rindal sentrum.


Thomas Andersen etablerte enmannsbedriften i 2009. I starten hadde han mest fokus på salg av solskjerming. Etter hvert ble det en del montering av solskjerming for andre oppdragsgivere i samme bransje, men han syntes at det ble for lite tid til å følge opp egne kunder. 

De siste par åra har han derfor vridd fokus mer over på salg igjen, og det skal det bli enda mer av nå som bedriften er etablert i Rindal. Tidligere har han bare hatt med små vareprøver ut til kundene, men nå skal kundene få mulighet til å komme innom og se produktene selv.

Sentralt og godt synlig

Den tidligere rørleggerbutikken passer veldig godt som visningrom. Lokalet ligger ganske synlig og sentralt i Rindal sentrum. Thomas Andersen har malt og pusser opp visningsrommet. Han gjør det meste sjøl.

I første omgang vil det være åpent visningsrom hver lørdag. Dette bør passe bra både for fastboende og hyttefolk, mener han. Offisiell åpning blir 15. februar, men han vil også være på plass på lørdager før det.

Det er bare å komme innom og slå av en prat. Det er bare hyggelig, det, ser han.

Syr gardiner etter mål

Solgardiner tilbyr også kvalitetsgardiner som kan syes etter mål. I visningsrommet finner man vareprøver på slike gardiner. Det blir også et lite lager av ferdige gardiner og gardinstenger, som man kan få kjøpt her. Det som ikke er på lager i Rindal kan skaffes i Trondheim, så det er kort leveringstid på det meste. 

På dette området vil han se an markedet, og han må kanskje gå litt på kompromiss med seg selv. Han synes det er viktig at kvaliteten er god, men prisen er selvsagt også en viktig faktor.

- Jeg finner nok veien litt mens jeg går, og vil innrette meg litt etter markedet, sier Thomas Andersen.

I Solgardiners visningsrom finner man vareprøver av gardiner, som tilbys sydd etter mål.
I Solgardiners visningsrom finner man vareprøver av gardiner, som tilbys sydd etter mål.

Alt av solskjerming

Det vil forsatt være måltilpassing av solskjerming som er bedriftens hovedgesjeft, og det vil uansett være holdbare produkter av god kvalitet. Solgardiner tilbyr alt innen solskjerming, både innvending og utvendig, og utvalget er stort. Det er markiser, persienner, rullegardiner, lamelgardiner, plissegardiner og vindusfilm.

- Jeg har også et nisjeprodukt som jeg vil markedsføre mer nå framover. Det er en multifilm rullegardin som virker mot varme og gjenskinn, men man kan likevel se ut. Her skal folk både få se og føle effekten av den, sier han.

Som oftest drar Thomas ut til kundene for å tilpasse produktet etter behov.

Salgsområdet for Solgardiner er i utgangspunktet Trondheim og omegn. Nå vil det også utvides til Nordmøre. Thomas ser fram til å satse mer på salg og montering av egne produkter, da vil logistikken bli enklere enn før. Han skal også ha kontor her.

– Dette er en fin mulighet til å satse selv, sier Thomas.
– Dette er en fin mulighet til å satse selv, sier Thomas.

Rindal har det meste

Han kjøpte hytte i Rørdalen for fire år siden. Da hadde han allerede hørt mye positivt om Rindal, blant annet fra andre håndballforeldre som hadde hytte her. De fortalte entusiastisk om hva Rindal har å by på, ikke minst i sentrumsområdet. Og han har gradvis oppdaget enda flere muligheter i bygda etter at han selv ble høttrindaling.

- Jeg var nylig på Coop og kjøpte maling. Der er det god service, og prisene er også helt OK. Jeg var imponert over at man får kjøpt maling her. "Men ny mobiltelefon kan dere vel ikke hjelpe meg med", sa jeg. Men jo da, mobiltelefoner hadde de også, smiler Thomas.

Ideen kom på Torgdagen

Solgardiner hadde stand på Torgdagen sist sommer, og da kom Thomas i prat med Tom Godtland, som er daglig leder i Rindal næringsforum. Det var han som trigget tanken om å flytte bedriften til Rindal.

- Det er lettere å vise seg fram når man er på en liten plass. Konkurransen i bransjen er selvsagt fortsatt den samme, men det er få av konkurrentene som viser fram varene sine på denne måten, sier Thomas Andersen.

- Jeg vil gjerne identifisere meg med den gode kvaliteten som kjennetegner mange bedrifter i Rindal. 

- Dette er en fin mulighet til å satse selv. Jeg vil gjerne identifisere meg med den gode kvaliteten som kjennetegner mange bedrifter i Rindal. Jeg synes at Rindal næringsforum er utrolig flinke med å få til arrangementer, kurs og rådgiving. Det er et unikt nettverk. Jeg har funnet mye her som jeg syntes det var vanskeligere å finne i Trondheim.

Han bor fortsatt i Trondheim, men nå som bedriften etableres i Rindal håper han å tilbringe mer tid på hytta, for der trives han godt. Han vil se an markedet og hvordan omsetningen utvikler seg, og han er ikke fremmed for å se etter et sted å bo i Rindal etter hvert.

Thomas og Tom Godtland fra Rindal Næringsforum.
Thomas og Tom Godtland fra Rindal Næringsforum.

Samarbeid og god kvalitet

For et par år siden ble det gjennomført en stor undersøkelse blant hyttefolk i Rindal. Der kom det fram at noen av høttrindalingene kunne tenke seg å flytte til Rindal, og /eller etablere næringsvirksomhet i kommunen. 

Tom Godtland hadde dette i bakhodet da han kom i prat med Thomas Andersen på Torgdagen. Han skjønte at dette var en "høttrindaling" med en egen, liten bedrift, i en nisje som ikke finnes i Rindal fra før.

Han syntes det passet veldig bra, og syntes det var ekstra gøy å følge opp den første høttrindalingen som sa at han kunne tenke seg å flytte bedriften sin til Rindal.

- Det er jo flere hus- og hytteleverandører her. Og bedrifter i Rindal har den policyen at "Vi bruker naboen før vi bruker andre. Lykkes naboen så lykkes vi". Så lenge det er mulig å få tak i en leverandør eller samarbeidspartner lokalt, så gjør de det først. Og de drar til nabokommunene før de drar til Geilo eller Oslo eller Trondheim for å finne samarbeidspartnere. Det er noen "verdikjeder" her, av bedrifter som samarbeider, spesielt innenfor hyttenæringa. Vi har Rindalshytter som bruker Bergmoen som bruker A.Kvam som igjen bruker Midt-Norge Autolakk. Bare for å nevne ett eksempel.

– Solgardiner tilbyr noe som har manglet i Rindal, sier Godtland.
– Solgardiner tilbyr noe som har manglet i Rindal, sier Godtland.

Forutsetter god kvalitet og god service

Tom Godtland påpeker at Solgardiner representerer noe som de andre bedriftene i Rindal ikke har, og at noen av de etablerte bedriftene har signalisert at de er interesserte i et samarbeid.

- Det vi må jobbe med er at bedrifter som kunne tenke seg å etablere seg her kan se at de kan gjøre avtaler med andre lokale bedrifter, og allerede har et marked som ligger klart. Det gjør det mye enklere når vi har entreprenører, hytteprodusenter, trappeprodusenter, elektrikerfirmaer og rørleggerfirmaer osv., som sammen med med den nye bedriften gjør at vi kan levere full pakke, både til høttrindalinger og til de som skal bygge hus.

Han understreker at et slikt samarbeid forutsetter at bedriften leverer god kvalitet og god service, og det er bedriftene i Rindal opptatt av.

Som leder i Rindal Næringsforum har han merket seg at det ikke bare er kort vei til tjenestene i Rindal, men det er også kort vei til beslutningene i bedriftene. De har beina på jorda, og man må ikke gå oppover i ett eller annet hierarki for å få et svar. Bedriftene vil hverandre godt.

- Jeg synes at jeg er i ferd med i bli godt kjent med medlemsbedriftene, og jeg føler at jeg har blitt godt mottatt. Det er artig å sette i gang med noe også, for jeg får respons med en gang. En del av jobben min er jo å markedsføre Rindal samlet.

Thomas Andersen og Tom Godtland i visningsrommet.
Thomas Andersen og Tom Godtland i visningsrommet.

- Kan ta av

Om det er noe som kan markedsføres i Rindal så er det akkurat dette samarbeidet, synes han. Rindalingene blir sett på som at de får det til. Men likevel tar det ikke av.

- Det kan jeg gjøre. Jeg kan ta av! Jeg kan tørre å være høy og mørk og snakke høyt om ting, fordi jeg vet at det vi har her er kvalitet. Jeg kan kanskje komme med noen ville ideer, men det setter i gang noen prosesser. Så får de meg ned på jorda, og vi kan realitetsorientere oss litt, og så ser vi at "Dette vil vi gjøre!"

- Dette er ikke den eneste bedriften som ønsker å etablere seg i Rindal, vi har faktisk mer på gang.

- Vi har jo lyktes både med Torgdagen og Hyttedagen, og bedriftene utenfra ser oss. Noen får til og med lyst til å komme og etablere seg her. Og dette er ikke den eneste bedriften som ønsker å etablere seg i Rindal, vi har faktisk mer på gang, tilføyer han med et lurt smil.

Både Tom Godtland (t.v.) og Thomas Andersen har stor tro på Solgardiner og firmaets flytting til Rindal.
Både Tom Godtland (t.v.) og Thomas Andersen har stor tro på Solgardiner og firmaets flytting til Rindal.

Flere bilder fra Solgardiners flunkende nye lokaler her: