Badesesongen er i gang

01.07.2020

Velkjente badeparadis og ukjente perler

Tekst: Sigrid Skjølsvold
Foto: Eli Solvik/Sigrid Skjølsvold

Sommerferien i år starta med nydelig vær, sol og varme. Vi har mange flotte badeplasser i bygda og har tatt turen innom de mest kjente av dem.


Hvert år legges det ned en enorm dugnadsinnsats på flere av disse stedene, slik at det blir et godt tilbud som er lett tilgjengelig for alle. Så om du er aktiv bruker av en eller flere av disse badeplassene - Støtt velforeningene, og bli gjerne med på dugnad!

En annen viktig oppfordring er å forlate badeplassen like ren og pen som den var da du kom.

Igltjønna


Midt i Rindal sentrum ligger Igltjønna - rindalingens velkjente badeparadis, med det varmeste badevannet i bygda. Badeplassen har alle fasiliteter og kort vei til alle andre tilbud i Rindal sentrum. På varme dager om sommeren er det yrende liv her.

Badeplassen ivaretas av Rindal Vel, som alltid har nye prosjekter på gang for å gjøre tilbudet enda bedre. I år har det vært mange snekkerdugnader, blant annet for å bygge ny brygge med bedre tilgjengelighet for alle. 

Stupetårnet på Tjønna har fått hard medfart i vinter, og har blitt lagt i opplag i påvente av reparasjoner. Nå er det den nye brygga som prioriteres, så stupetåret kan tidligst blir klart til bruk igjen mot slutten av sommeren. Enn så lenge er det erstattet med ei mindre flytebrygge ute i vannet, og det er montert stupebrett på den nye brygga på land.

Den som synes det blir for mye folk på en plass kan gå bort på østsida av Tjønna, hvor det er tilrettelagt med en mindre badeplass.

Dette er også utgangspunkt for et nett av fantastiske turstier, med både korte og lange turer.

Grønlivatnet

Også i Grønlifeltet er det ei aktiv velforening, som tar godt vare på badeplassen sin på østsida av vatnet. I år har de hatt flere dugnader, blant annet for å oppgradere toalettbygget. Velforeninga ønsker alle velkommen til Grønlivatnet.

Plassen brukes både av de fastboende og av hyttefolk. Det er langgrunt, og passer veldig fint for små barn. Det er tilrettelagt med grillhytte og lekeapparater for de minste. Det er fint å slå opp telt her, og mange fine hengekøyetrær.

Grønlivatnet har også to andre badeplasser som er åpne for alle, nær vegen på vestsida av vatnet.

Rørvatnet - Rindals reneste vann

I Rørdalen ligger Rørvatnet, hvor den allsidige velforeninga Rørvatnet Vel har lagt alt til rette for bading og sosialt samvær i sommerhalvåret. 

Badeplassen ved Rørvatnet brukes aktivt både av grendafolk og hyttefolk, og det er mange forskjellige aktiviteter for barn, og volleyballbane som brukes både av store og små. Det er stupetårn, gapahuk, grill, bord og benker. Toalett er det også.

De som bruker plassen setter stor pris på den, og grunneiere, grendafolk og hyttefolk stiller velvillig opp på dugnad. Når høttrindalinger tar en kveldstur til hytta bare for å være med på dugnad så er det et tegn på at de virkelig trives. Godt samarbeid inspirerer alle til å gjøre en innsats.

Her er selvsagt alle enige om at dette er den fineste badeplassen i Rindal. Ved siste prøvetaking av vannkvalitet fikk de også bekreftet at de har Rindals reneste vann. 

For å komme til badeplassen ved Rørvatnet bruker man bomvegen som går fra Rørdalen, eller fra Haugen gård på Rindalsskogen.  

Elvahølene - friskt og kaldt


Elva renner gjennom hele dalen, og er naturlig nok den mest tilgjengelige badeplassen for de aller fleste i bygda, når man trenger avkjøling på varme dager. 

Det er mange fine høler, noen kjente og mange mindre kjente. Noen er lett tilgjengelig og noen er god gjemt. På grunn av sen vår og mye smeltevann fra snø i fjella var det mye vann og veldig kaldt i juni, men dette vil nok bedre seg i løpet av sommeren.

Under Bolmebrua, ved Bolme pensjonat, er elva ekstra djup. Her er det ofte badeliv på varme dager. 

Fra industriområdet i Stokkøyan går det en veg ned til elva ved Brønstadhølen. Dette er også en av mange fine høler som er mye brukt om sommeren.  

Kulpan i Folddalen - vakkert og myteomspunnet

I Folddalen finner vi naturens egen badeland, med naturlige sklier og plasser å stupe og hoppe fra. Så langt i år har det vært mye mer vann enn vanlig, på grunn av mye snø som smelter i fjellet, men noen har tatt turen hit likevel.